STAROSTLIVOSŤ O VAŠE STRAVOVANIE

Neviete si rady so svojim stravovaním a uprednostnili by ste osobný prístup? V rámci starostlivosti Vám ponúkam:

  • úvodnú konzultáciu
  • vypracovanie jedálnička na mieru
  • pravidelnú osobnú alebo online konzultáciu

Spoločne budeme sledovať a vyhodnocovať Váš priebeh premeny a odovzdávať si nové poznatky.

5 zdravých receptov na rýchly obed

5 zdravých receptov na rýchly obed

Asi to všetci poznáme, nie každý deň je čas uvariť si obed ako v nedeľu. V bežný pracovný deň sme radi, ak si niečo narýchlo zahrýzneme, a nie to rozmýšľať čo si uvariť a aby to ešte aj bolo zdravé a nutrične vyvážené. Avšak variť zdravo a hlavne rýchlo nie je žiadna veda, chce to len chuť a fantáziu. Veď takýto zdravý obed sa dá vyčarovať v kuchyni alebo v obchode aj za pár minút. Že neveríte, tak si poďte vyskúšať niektorý z týchto receptov a zaručujem, že neoľutujete 😉

 

Kuskusový šalát s tuniakom

(čas prípravy 10 min.)

kuskuskový šalát

Budeme potrebovať:

  • kuskus
  • tuniak v konzerve
  • zeleninu podľa chuti
  • soľ, čierne korenie a kurkumu
  • vodu
  • mozzarellu
  • olivový olej

Vodu nalejeme do kanvice a dáme variť (ak nemáme kanvicu, môžeme ju uvariť aj na sporáku). Medzitým ako sa voda varí, nasypeme kuskus do misky a nakrájame zeleninu, aj mozzarelu. Potom kuskus zalejeme vriacou vodou (asi 0,5 cm nad), a počkáme kým ju vsiakne. Keď je kuskus hotový, polejeme ho troškou olivového oleja, dochutíme soľou, korením, kurkumou a dobre premiešame.

Potom do neho vsypeme nakrájanú zeleninu, tuniaka z konzervy a mozzarelu, všetko spolu opäť dobre premiešame a môžeme podávať.

 

Cestoviny prosciutto crudo

(čas prípravy 15-20 min.)

Cestoviny prosciutto crudo

Potrebujeme:

  • celozrnné cestoviny
  • plátky prosciutta
  • sušené paradajky
  • mozzarellu
  • pár kvapiek olivového oleja 
  • pažítku 
  • bazalku
  • soľ a korenie na dochutenie 

Dáme variť vodu na cestoviny a keď začne vrieť, vypneme sporák a vhodíme cestoviny do horúcej vody a prikryjeme pokrievkou (cestoviny už netreba variť na sporáku, cestoviny sa uvaria aj v horúcej vode, a dokonca Al dente, čiže sa vám nerozvaria). Medzitým si nakrájame mozzarelu, prosciutto,sušené paradajky a pažítku. Keď sú cestoviny hotové, scedíme ich a vložíme na tanier. Teraz pridáme do cestovín nakrájané suroviny a pár kvapiek olivového oleja a premiešame. Nakoniec ešte dochutíme soľou, korením a bazalkou a podávame.

 

Tempeh s kuskusom

(čas prípravy 10 min.)

Chilli con tempeh

Potrebujeme:

  • celozrnný kuskus
  • tempeh
  • olivový olej
  • zavárané uhorky
  • soľ, čierne korenie a kurkumu na dochutenie

Vodu nalejeme do kanvice a dáme variť (ak nemáme kanvicu, môžeme ju uvariť aj na sporáku). Medzitým ako sa voda varí, nasypeme kuskus do misky a nakrájame tempeh na plátky, ktoré dáme na suchú panvicu osmahnúť.

Kuskus zalejeme horúcou vodou (asi 0,5 cm nad) a necháme, aby nasiakol vodu. Potom nakrájame kyslé uhorky na kolieska a hotový kuskus pokvapkáme olivovým olejom, dochutíme koreninami a soľou a premiešame. Nakoniec pridáme ešte osmahnutý tempeh, nakrájané uhorky a podávame.

 

Rýchly šalát nie len na večeru

(čas prípravy 10 min.)

zdravý šalát

Potrebujeme:

  • rukola
  • jogurt
  • dijónska horčica
  • kozí syr
  • paradajky
  • paprika
  • uhorku
  • chlieb na krutóny
  • avokádo

 

Rukolu, paradajky, papriku, uhorku, avokádo umyjeme očistíme, nakrájame a dáme do misky. Potom zmiešame jogurt s pár lyžičkami dijónskej horčice, a zmiešame so zeleninou. Chlebík nakrájame na kocky a osmahneme na suchej panvici.
Keď máme krutóny hotové vmiešame ich do šalátu, na vrch položíme kozí syr a podávame.

 

 

 

Brokolicová polievka

(čas prípravy 25 min.)

Brokolicový krém

Potrebujeme:

  • 1 ks brokolice
  • menší zemiak
  • 100 ml smotany
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 menšia cibuľa
  • ementál
  •  kváskový chlieb

Cibuľu a cesnak nakrájaný na jemno si opražíme na oleji (v hrnci), keď je akurát pridáme umytú, naružičkovanú brokolicu a spolu pražíme.

Asi po 5 minútach podlejeme vodou, osolíme a pridáme ošúpané zemiaky nakrájané na kocky. Spolu dusíme a potom  okoreníme. Keď brokolica a zemiaky dostatočne zmäkli, rozmixujeme ich tyčovým mixérom a potom pridáme smotanu. Všetko spolu premiešame a necháme už len trošku prevariť.

Nakoniec podávame s nastrúhaným syrom a s krutónmi s opraženého kváskového pečiva.

Asi to všetci poznáme, nie každý deň je čas uvariť si obed ako v nedeľu. V bežný pracovný deň sme radi, ak si niečo narýchlo zahrýzneme, a nie to rozmýšľať čo si uvariť a aby to ešte aj bolo zdravé a nutrične vyvážené. Avšak variť zdravo a hlavne rýchlo nie je žiadna veda, chce to len chuť a fantáziu. Veď takýto zdravý obed sa dá vyčarovať v kuchyni alebo v obchode aj za pár minút. Že neveríte, tak si poďte vyskúšať niektorý z týchto receptov a zaručujem, že neoľutujete 😉

Kuskusový šalát s tuniakom

(čas prípravy 10 min.)

kuskuskový šalát

Budeme potrebovať:

  • kuskus
  • tuniak v konzerve
  • zeleninu podľa chuti
  • soľ, čierne korenie a kurkumu
  • vodu
  • mozzarellu
  • olivový olej

Vodu nalejeme do kanvice a dáme variť (ak nemáme kanvicu, môžeme ju uvariť aj na sporáku). Medzitým ako sa voda varí, nasypeme kuskus do misky a nakrájame zeleninu, aj mozzarelu. Potom kuskus zalejeme vriacou vodou (asi 0,5 cm nad), a počkáme kým ju vsiakne. Keď je kuskus hotový, polejeme ho troškou olivového oleja, dochutíme soľou, korením, kurkumou a dobre premiešame. Potom do neho vsypeme nakrájanú zeleninu, tuniaka z konzervy a mozzarelu, všetko spolu opäť dobre premiešame a môžeme podávať.

 

 

 

Cestoviny prosciutto crudo

(čas prípravy 15-20 min.)Cestoviny prosciutto crudo

Potrebujeme:

  • celozrnné cestoviny
  • plátky prosciutta
  • sušené paradajky
  • mozzarellu
  • pár kvapiek olivového oleja 
  • pažítku 
  • bazalku
  • soľ a korenie na dochutenie 

Dáme variť vodu na cestoviny a keď začne vrieť, vypneme sporák a vhodíme cestoviny do horúcej vody a prikryjeme pokrievkou (cestoviny už netreba variť na sporáku, cestoviny sa uvaria aj v horúcej vode, a dokonca Al dente, čiže sa vám nerozvaria). Medzitým si nakrájame mozzarelu, prosciutto,sušené paradajky a pažítku. Keď sú cestoviny hotové, scedíme ich a vložíme na tanier. Teraz pridáme do cestovín nakrájané suroviny a pár kvapiek olivového oleja a premiešame. Nakoniec ešte dochutíme soľou, korením a bazalkou a podávame.

 

Tempeh s kuskusom

(čas prípravy 10 min.)

Chilli con tempeh

Potrebujeme:

  • celozrnný kuskus
  • tempeh
  • olivový olej
  • zavárané uhorky
  • soľ, čierne korenie a kurkumu na dochutenie

Vodu nalejeme do kanvice a dáme variť (ak nemáme kanvicu, môžeme ju uvariť aj na sporáku). Medzitým ako sa voda varí, nasypeme kuskus do misky a nakrájame tempeh na plátky, ktoré dáme na suchú panvicu osmahnúť.

Kuskus zalejeme horúcou vodou (asi 0,5 cm nad) a necháme, aby nasiakol vodu. Potom nakrájame kyslé uhorky na kolieska a hotový kuskus pokvapkáme olivovým olejom, dochutíme koreninami a soľou a premiešame. Nakoniec pridáme ešte osmahnutý tempeh, nakrájané uhorky a podávame.

 

Rýchly šalát nie len na večeru

(čas prípravy 10 min.)

zdravý šalát

Potrebujeme:

  • rukola
  • jogurt
  • dijónska horčica
  • kozí syr
  • paradajky
  • paprika
  • uhorku
  • chlieb na krutóny
  • avokádo

Rukolu, paradajky, papriku, uhorku, avokádo umyjeme očistíme, nakrájame a dáme do misky. Potom zmiešame jogurt s pár lyžičkami dijónskej horčice, a zmiešame so zeleninou. Chlebík nakrájame na kocky a osmahneme na suchej panvici.
Keď máme krutóny hotové vmiešame ich do šalátu, na vrch položíme kozí syr a podávame.

 

 

Brokolicová polievka

(čas prípravy 25 min.)

Potrebujeme:

  • 1 ks brokolice
  • menší zemiak
  • 100 ml smotany
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 menšia cibuľa
  • ementál
  •  kváskový chlieb

Cibuľu a cesnak nakrájaný na jemno si opražíme na oleji (v hrnci), keď je akurát pridáme umytú, naružičkovanú brokolicu a spolu pražíme.

Asi po 5 minútach podlejeme vodou, osolíme a pridáme ošúpané zemiaky nakrájané na kocky. Spolu dusíme a potom  okoreníme. Keď brokolica a zemiaky dostatočne zmäkli, rozmixujeme ich tyčovým mixérom a potom pridáme smotanu. Všetko spolu premiešame a necháme už len trošku prevariť.

Nakoniec podávame s nastrúhaným syrom a s krutónmi s opraženého kváskového pečiva.