5 zdravých receptov na rýchly obed
5 zdravých receptov na rýchly obed
Asi to všetci poznáme, nie každý deň je čas uvariť si obed ako v nedeľu. V bežný pracovný deň sme radi, ak si niečo narýchlo zahrýzneme, a nie to rozmýšľať čo si uvariť a aby to ešte aj bolo zdravé a nutrične vyvážené. Avšak variť zdravo a hlavne rýchlo nie je žiadna veda, chce to len chuť a fantáziu. Veď takýto zdravý obed sa dá vyčarovať v kuchyni alebo v obchode aj za pár minút. Že neveríte, tak si poďte vyskúšať niektorý z týchto receptov a zaručujem, že neoľutujete 😉
Kuskusový šalát s tuniakom
(čas prípravy 10 min.)
Budeme potrebovať:
- kuskus
- tuniak v konzerve
- zeleninu podľa chuti
- soľ, čierne korenie a kurkumu
- vodu
- mozzarellu
- olivový olej
Vodu nalejeme do kanvice a dáme variť (ak nemáme kanvicu, môžeme ju uvariť aj na sporáku). Medzitým ako sa voda varí, nasypeme kuskus do misky a nakrájame zeleninu, aj mozzarelu. Potom kuskus zalejeme vriacou vodou (asi 0,5 cm nad), a počkáme kým ju vsiakne. Keď je kuskus hotový, polejeme ho troškou olivového oleja, dochutíme soľou, korením, kurkumou a dobre premiešame.
Potom do neho vsypeme nakrájanú zeleninu, tuniaka z konzervy a mozzarelu, všetko spolu opäť dobre premiešame a môžeme podávať.
Cestoviny prosciutto crudo
(čas prípravy 15-20 min.)
Potrebujeme:
- celozrnné cestoviny
- plátky prosciutta
- sušené paradajky
- mozzarellu
- pár kvapiek olivového oleja
- pažítku
- bazalku
- soľ a korenie na dochutenie
Dáme variť vodu na cestoviny a keď začne vrieť, vypneme sporák a vhodíme cestoviny do horúcej vody a prikryjeme pokrievkou (cestoviny už netreba variť na sporáku, cestoviny sa uvaria aj v horúcej vode, a dokonca Al dente, čiže sa vám nerozvaria). Medzitým si nakrájame mozzarelu, prosciutto,sušené paradajky a pažítku. Keď sú cestoviny hotové, scedíme ich a vložíme na tanier. Teraz pridáme do cestovín nakrájané suroviny a pár kvapiek olivového oleja a premiešame. Nakoniec ešte dochutíme soľou, korením a bazalkou a podávame.
Tempeh s kuskusom
(čas prípravy 10 min.)
Potrebujeme:
- celozrnný kuskus
- tempeh
- olivový olej
- zavárané uhorky
- soľ, čierne korenie a kurkumu na dochutenie
Vodu nalejeme do kanvice a dáme variť (ak nemáme kanvicu, môžeme ju uvariť aj na sporáku). Medzitým ako sa voda varí, nasypeme kuskus do misky a nakrájame tempeh na plátky, ktoré dáme na suchú panvicu osmahnúť.
Kuskus zalejeme horúcou vodou (asi 0,5 cm nad) a necháme, aby nasiakol vodu. Potom nakrájame kyslé uhorky na kolieska a hotový kuskus pokvapkáme olivovým olejom, dochutíme koreninami a soľou a premiešame. Nakoniec pridáme ešte osmahnutý tempeh, nakrájané uhorky a podávame.
Rýchly šalát nie len na večeru
(čas prípravy 10 min.)
Potrebujeme:
- rukola
- jogurt
- dijónska horčica
- kozí syr
- paradajky
- paprika
- uhorku
- chlieb na krutóny
- avokádo
Rukolu, paradajky, papriku, uhorku, avokádo umyjeme očistíme, nakrájame a dáme do misky. Potom zmiešame jogurt s pár lyžičkami dijónskej horčice, a zmiešame so zeleninou. Chlebík nakrájame na kocky a osmahneme na suchej panvici.
Keď máme krutóny hotové vmiešame ich do šalátu, na vrch položíme kozí syr a podávame.
Brokolicová polievka
(čas prípravy 25 min.)
Potrebujeme:
- 1 ks brokolice
- menší zemiak
- 100 ml smotany
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 menšia cibuľa
- ementál
- kváskový chlieb
Cibuľu a cesnak nakrájaný na jemno si opražíme na oleji (v hrnci), keď je akurát pridáme umytú, naružičkovanú brokolicu a spolu pražíme.
Asi po 5 minútach podlejeme vodou, osolíme a pridáme ošúpané zemiaky nakrájané na kocky. Spolu dusíme a potom okoreníme. Keď brokolica a zemiaky dostatočne zmäkli, rozmixujeme ich tyčovým mixérom a potom pridáme smotanu. Všetko spolu premiešame a necháme už len trošku prevariť.
Nakoniec podávame s nastrúhaným syrom a s krutónmi s opraženého kváskového pečiva.
Asi to všetci poznáme, nie každý deň je čas uvariť si obed ako v nedeľu. V bežný pracovný deň sme radi, ak si niečo narýchlo zahrýzneme, a nie to rozmýšľať čo si uvariť a aby to ešte aj bolo zdravé a nutrične vyvážené. Avšak variť zdravo a hlavne rýchlo nie je žiadna veda, chce to len chuť a fantáziu. Veď takýto zdravý obed sa dá vyčarovať v kuchyni alebo v obchode aj za pár minút. Že neveríte, tak si poďte vyskúšať niektorý z týchto receptov a zaručujem, že neoľutujete 😉
Kuskusový šalát s tuniakom
(čas prípravy 10 min.)
Budeme potrebovať:
- kuskus
- tuniak v konzerve
- zeleninu podľa chuti
- soľ, čierne korenie a kurkumu
- vodu
- mozzarellu
- olivový olej
Vodu nalejeme do kanvice a dáme variť (ak nemáme kanvicu, môžeme ju uvariť aj na sporáku). Medzitým ako sa voda varí, nasypeme kuskus do misky a nakrájame zeleninu, aj mozzarelu. Potom kuskus zalejeme vriacou vodou (asi 0,5 cm nad), a počkáme kým ju vsiakne. Keď je kuskus hotový, polejeme ho troškou olivového oleja, dochutíme soľou, korením, kurkumou a dobre premiešame. Potom do neho vsypeme nakrájanú zeleninu, tuniaka z konzervy a mozzarelu, všetko spolu opäť dobre premiešame a môžeme podávať.
Cestoviny prosciutto crudo
(čas prípravy 15-20 min.)
Potrebujeme:
- celozrnné cestoviny
- plátky prosciutta
- sušené paradajky
- mozzarellu
- pár kvapiek olivového oleja
- pažítku
- bazalku
- soľ a korenie na dochutenie
Dáme variť vodu na cestoviny a keď začne vrieť, vypneme sporák a vhodíme cestoviny do horúcej vody a prikryjeme pokrievkou (cestoviny už netreba variť na sporáku, cestoviny sa uvaria aj v horúcej vode, a dokonca Al dente, čiže sa vám nerozvaria). Medzitým si nakrájame mozzarelu, prosciutto,sušené paradajky a pažítku. Keď sú cestoviny hotové, scedíme ich a vložíme na tanier. Teraz pridáme do cestovín nakrájané suroviny a pár kvapiek olivového oleja a premiešame. Nakoniec ešte dochutíme soľou, korením a bazalkou a podávame.
Tempeh s kuskusom
(čas prípravy 10 min.)
Potrebujeme:
- celozrnný kuskus
- tempeh
- olivový olej
- zavárané uhorky
- soľ, čierne korenie a kurkumu na dochutenie
Vodu nalejeme do kanvice a dáme variť (ak nemáme kanvicu, môžeme ju uvariť aj na sporáku). Medzitým ako sa voda varí, nasypeme kuskus do misky a nakrájame tempeh na plátky, ktoré dáme na suchú panvicu osmahnúť.
Kuskus zalejeme horúcou vodou (asi 0,5 cm nad) a necháme, aby nasiakol vodu. Potom nakrájame kyslé uhorky na kolieska a hotový kuskus pokvapkáme olivovým olejom, dochutíme koreninami a soľou a premiešame. Nakoniec pridáme ešte osmahnutý tempeh, nakrájané uhorky a podávame.
Rýchly šalát nie len na večeru
(čas prípravy 10 min.)
Potrebujeme:
- rukola
- jogurt
- dijónska horčica
- kozí syr
- paradajky
- paprika
- uhorku
- chlieb na krutóny
- avokádo
Rukolu, paradajky, papriku, uhorku, avokádo umyjeme očistíme, nakrájame a dáme do misky. Potom zmiešame jogurt s pár lyžičkami dijónskej horčice, a zmiešame so zeleninou. Chlebík nakrájame na kocky a osmahneme na suchej panvici.
Keď máme krutóny hotové vmiešame ich do šalátu, na vrch položíme kozí syr a podávame.
Brokolicová polievka
(čas prípravy 25 min.)
Potrebujeme:
- 1 ks brokolice
- menší zemiak
- 100 ml smotany
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 menšia cibuľa
- ementál
- kváskový chlieb
Cibuľu a cesnak nakrájaný na jemno si opražíme na oleji (v hrnci), keď je akurát pridáme umytú, naružičkovanú brokolicu a spolu pražíme.
Asi po 5 minútach podlejeme vodou, osolíme a pridáme ošúpané zemiaky nakrájané na kocky. Spolu dusíme a potom okoreníme. Keď brokolica a zemiaky dostatočne zmäkli, rozmixujeme ich tyčovým mixérom a potom pridáme smotanu. Všetko spolu premiešame a necháme už len trošku prevariť.
Nakoniec podávame s nastrúhaným syrom a s krutónmi s opraženého kváskového pečiva.