sep 26 2020 Kváskový pšenično-ražný chlieb Kváskový pšenično-ražný chlieb Čo by to bolo za kváskovanie bez kváskového chlebu? Poďme si spolu pripraviť chutný chlebík, ktorý ulahodí každému. Na prípravu kvaskového pšenično-ražného chlebu budeme potrebovať: Štartér: 150 g celozrnnej ražnej múky 150 ml vody 1 PL ražného kvásku Zmiešame všetko spolu a 12 hodín necháme kvasiť prikryte fóliou pri izbovej teplote. Cesto: Štartér č.2 300 g pšeničnej chlebovej múky 170 ml vody 1 ČL soli Do misky nasypeme pšeničnú múku, soľ, prilejeme vodu a vmiešame aj štartér. Takto miešame v mixéri 10 minúť na najslabších otáčkach, alebo pokým sa cesto nebude odlepiť od stien a od rúk. Potom cesto preložíme do sklenenej misky a necháme kvasiť 3 hodiny pokryté fóliou. Po 3 hodinách cesto vyberiem z misky a na pomúčenej doske ho z každej strany ponaťahujeme a stočíme do ošatky. V ošatke necháme kvasiť 2 hodiny. Asi po hodine a pol zapneme trúbu na 250 stupňov celzia na obojstranný ohrev a do stredu a na spodok dáme plechy, ktoré necháme nariať. Po 2 hodinách cesto z ošatky preložíme na papier na pečenie a vložíme ho na stredný plech do trúby. Do spodného plechu vylejeme hrnček vody a pečieme 10 min. Po 10 min. stiahneme trúbu na 200 stupňov celzia a vytiahneme plech s vodou a pečieme ďalších 20 min. Po 20 min. chlieb vytiahneme, dáme na mriežku, prikryjeme mokrou utierkou a necháme vyhladnúť. Keď je chlieb vychladnutý zabalíme ho do ľanového vrecúška.