STAROSTLIVOSŤ O VAŠE STRAVOVANIE

Neviete si rady so svojim stravovaním a uprednostnili by ste osobný prístup? V rámci starostlivosti Vám ponúkam:

  • úvodnú konzultáciu
  • vypracovanie jedálnička na mieru
  • pravidelnú osobnú alebo online konzultáciu

Spoločne budeme sledovať a vyhodnocovať Váš priebeh premeny a odovzdávať si nové poznatky.

Kváskový pšenično-ražný chlieb

Kváskový pšenično-ražný chlieb

Čo by to bolo za kváskovanie bez kváskového chlebu? Poďme si spolu pripraviť chutný chlebík, ktorý ulahodí každému. Na prípravu kvaskového pšenično-ražného chlebu budeme potrebovať:

kváskový pšenično-ražný chliebŠtartér:

150 g celozrnnej ražnej múky
150 ml vody
1 PL ražného kvásku

Zmiešame všetko spolu a 12 hodín necháme kvasiť prikryte fóliou pri izbovej teplote.

 

Cesto:

Štartér č.2

300 g pšeničnej chlebovej múky
170 ml vody
1 ČL soli

 

Do misky nasypeme pšeničnú múku, soľ, prilejeme vodu a vmiešame aj štartér. Takto miešame v mixéri 10 minúť na najslabších otáčkach, alebo pokým sa cesto nebude odlepiť od stien a od rúk. 

 

Potom cesto preložíme do sklenenej misky a necháme kvasiť 3 hodiny pokryté fóliou. Po 3 hodinách cesto vyberiem z misky a na pomúčenej doske ho z každej strany ponaťahujeme a stočíme do ošatky. 

V ošatke necháme kvasiť 2 hodiny.

 

Asi po hodine a pol zapneme trúbu na 250 stupňov celzia na obojstranný ohrev a do stredu a na spodok dáme plechy, ktoré necháme nariať. 

Po 2 hodinách cesto z ošatky preložíme na papier na pečenie a vložíme ho na stredný plech do trúby. 

Do spodného plechu vylejeme hrnček vody a pečieme 10 min.

Po 10 min. stiahneme trúbu na 200 stupňov celzia a vytiahneme plech s vodou a pečieme ďalších 20 min. 

 

Po 20 min. chlieb vytiahneme, dáme na mriežku, prikryjeme mokrou utierkou a necháme vyhladnúť. 

 

Keď je chlieb vychladnutý zabalíme ho do ľanového vrecúška.