Kváskový pšenično-ražný chlieb
Kváskový pšenično-ražný chlieb
Čo by to bolo za kváskovanie bez kváskového chlebu? Poďme si spolu pripraviť chutný chlebík, ktorý ulahodí každému. Na prípravu kvaskového pšenično-ražného chlebu budeme potrebovať:
Štartér:
150 g celozrnnej ražnej múky
150 ml vody
1 PL ražného kvásku
Zmiešame všetko spolu a 12 hodín necháme kvasiť prikryte fóliou pri izbovej teplote.
Cesto:
Štartér č.2
300 g pšeničnej chlebovej múky
170 ml vody
1 ČL soli
Do misky nasypeme pšeničnú múku, soľ, prilejeme vodu a vmiešame aj štartér. Takto miešame v mixéri 10 minúť na najslabších otáčkach, alebo pokým sa cesto nebude odlepiť od stien a od rúk.
Potom cesto preložíme do sklenenej misky a necháme kvasiť 3 hodiny pokryté fóliou. Po 3 hodinách cesto vyberiem z misky a na pomúčenej doske ho z každej strany ponaťahujeme a stočíme do ošatky.
V ošatke necháme kvasiť 2 hodiny.
Asi po hodine a pol zapneme trúbu na 250 stupňov celzia na obojstranný ohrev a do stredu a na spodok dáme plechy, ktoré necháme nariať.
Po 2 hodinách cesto z ošatky preložíme na papier na pečenie a vložíme ho na stredný plech do trúby.
Do spodného plechu vylejeme hrnček vody a pečieme 10 min.
Po 10 min. stiahneme trúbu na 200 stupňov celzia a vytiahneme plech s vodou a pečieme ďalších 20 min.
Po 20 min. chlieb vytiahneme, dáme na mriežku, prikryjeme mokrou utierkou a necháme vyhladnúť.
Keď je chlieb vychladnutý zabalíme ho do ľanového vrecúška.