sep 26 2020 Kváskový moravský koláč Kváskový moravský koláč Na prípravu moravského kvaskového koláča budeme potrebovať: Štartér: 150 g špaldovej hladkej múky 150 ml vody 2 PL materského kvásku Všetko som večer zmiešala a nechala kvasiť 12 hodín do rána pri izbovej teplote. Na cesto: Štartér 350 g špaldovej hladkej múky 150 g pšeničnej hladkej múky 150 ml mlieka 50 g masla 1 PL masti 4 PL medu 1 žĺtko Štipka soli Všetko spolu ráno zmiešame, zakryjeme a necháme kvasiť 3 hodiny pri izbovej teplote. Po 3 hodinách cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske. Pomocou pohára vykrajujeme kolieska, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Takto necháme cesto znovu prikryté kvasiť asi 2 hodiny. Po dvoch hodinách zapneme trúbu na 200 °C a zarobíme plnky. Ja som volila tvarohovú a makovú. Na tvarohovú plnku budeme potrebovať: 250 g hrudkovitého tvarohu 1 PL medu 1 žĺtko Štipka vanilkového lusku Všetko spolu zmiešame. Na makovú plnku budeme potrebovať: 100 g mletého maku 1 PL medu 100 ml teplého mlieka Všetko spolu zmiešame. Teraz si zoberieme menší pohár, ktorým do stredu kruhov z cesta budeme robiť menšie krúžky, do ktorých budeme dávať plnky. Nakoniec už len na vrch každého koláču, dáme 1 čl poctivého slivkového džemu. Kraje koláčov potrieme bielkami, ktoré nám zostali a pečieme pri teplote 200 °C asi 20 min. Keď sú hotové nakoniec ich ešte pozrieme troškou oleja a necháme vychladnúť