Diéta pri cukrovke? Naučte sa správne stravovať

V dnešnej dobe máme neustále k dispozícii množstvo jedla a pochutín. Asi to všetci poznáme, slané a sladké pokušenie na každom kroku a naše  oči by len jedli a jedli. 

Avšak svoje oči a chuťové poháriky takýmto štýlom jedenia môžno uspokojíme, ale náš organizmus naopak zbytočne

Ako znížiť diabetes stravouzaťažíme a môžeme si privodiť rôzne zdravotné ťažkosti.

 

Jednou zo zdravotných komplikácii je aj diabetes mellitus (DM), inak ľudovo nazývaný aj cukrovka.

 

Rozlišujeme dva typy diabetesu, DM I. typu a DM II. typu.

 

Rozdiel medzi nimi je ten, že DM I. typu vzniká rozpadom beta-buniek Langerhansových ostrovčekov pankreasu. Tento proces nastane buď autoimunitným zápalom (genetická predispozícia), alebo z neznámej príčiny. U pacientov s DM I. typu sa v pankrease netvorí inzulín a preto je potrebné si po “pichať”.

 

A DM II. typu je choroba, ktorá je získaná zväčša v neskoršom veku v dôsledku nášho životného štýlu. Pri tomto ochorení sa väčšinou inzulín v tele tvorí, ale naše telo na neho prestáva reagovať.

 

A čo ten inzulín vlastne je? Inzulín je hormón, ktorého hlavnou úlohou je regulácia metabolizmu cukrov a tukov v tele.  Umožňuje bunkám uložiť zásoby v dobe nadbytku, a teda jeho hlavná funkcia nastáva po jedle. 

 

Diabetes mellitus – hyperglykémia a hypoglykémia

O inzulíne a diabetese sme si už čo to povedali, tak a teraz by sme mali zadefinovať aj glykémiu, ktorá úzko súvisí s nastavení stravy.

cukrovka a pohybGlykémia je hodnota cukru v krvi a jej hodnota je veľmi smerodajná pre diabetikov.

 

Normálne hodnoty glykémie sú v rozmedzí od 3,9 do 5,5 mmol/. Ak nám už hodnota glykémie neukazuje normálne hodnoty, je potrebné ju upraviť. Správna hodnota glykémie sa udržuje buď diétou alebo liekmi.

Pri diabetikoch s DM I. typu  je inzulín podávaný injekčne a pri diabetikoch s DM II. typu sú najprv podávané tabletky a ak pankreas prestane tvoriť inzulín, rieši sa to taktiež injekčne. 

Diabetici aj napriek dodržiavaniu liečby musia počítať s vychýlením hodnôt glykémie. Hladina cukru v krvi sa meria prístrojom, glukomerom. Ten nám môže ukázať hodnoty v normálnom rozmedzí.

 

 

Poznáme dve hodnoty, ktoré sú pre pacienta veľmi nebezpečné:

  • hypoglykémia – je stav, keď je obsah cukru v krvi nižší, to znamená že hodnota glykémie je nižšia ako 3,3, mmol/l
  • hyperglykémia, pri ktorej je hladina cukru v krvi vysoká, teda ak hodnota cukru v krv prekročí 11mmol/l. 

 

1. Hypoglykémia:

Stav, keď je obsah cukru v krvi nižší, to znamená že hodnota glykémie je nižšia ako 3,3, mmol/l

 

Medzi príznaky hypoglykémie patrí:
  • únava
  • slabosť
  • bolesť hlavy
  • studený pot
  • bledosť
  • pocit na vracanie, zvracanie
  • pocit hladu
  • poruchy zraku
  • porucha reči
  • tras končatín, tela
  • poruchy koordinácie
  • svalové kŕče, kŕče tela (ako pri epileptickom záchvate)
  • zrýchlený pulz, búšenie srdca
  • dezorientácia
  • zmätenosť
  • podráždenosť, nervozita, nepokoj, agresivita
  • pocit úzkosti
  • zmeny nálad (depresia, eufória)
  • porucha sústredenosti
  • halucinácie, bludy
  • porucha vedomia, mdloby, kolaps
  • bezvedomie

 

Znížená hladina cukru sa môže vyskytnúť aj u človeka, ktorý netrpí cukrovkou, napríklad ak človek hladuje, či pri veľkej fyzickej alebo psychickej námahe.

 

 

Čo pomáha pri hypoglykémii?

Ak človek rozpráva, je pri vedomí a spolupracuje, zväčša sa mu ako prvá pomoc podáva kocka cukru, alebo nejaká sladká tekutina (osladený čaj, džús), med

V prípade, ak podanie cukru cez ústa nie je možné (nespolupracuje, je agresívny, porucha vedomia), treba okamžite zavolať pomoc

Diabetik môže mať pri sebe injekciu glukagónu. V tom prípade mu ju treba aplikovať. Podáva sa podkožne alebo do svalu. Nástup účinku možno očakávať do 10 minút.

ako pomáha strava pri cukrovke

2. Hyperglykémia:

Opačným prípadom je hyperglykémia, pri ktorej je hladina cukru v krvi vysoká, teda ak hodnota cukru v krv prekročí 11mmol/l. 

 

Medzi príznaky zvýšenej hladiny cukru v krvi patrí:
  • smäd
  • sucho v ústach, suché sliznice
  • nadmerné močenie
  • hlad
  • poruchy zraku
  • slabosť
  • malátnosť
  • pocit na vracanie, zvracanie
  • bolesť brucha, problém s trávením
  • červené sfarbenie tváre
  • acetónový zápach z úst
  • dehydratácia
  • ospalosť
  • zrýchlený pulz
  • zrýchlené a prehĺbené dýchanie
  • znížený tlak krvi
  • porucha vedomia až kóma (v prípade pretrvávania vysokých hodnôt glykémie môže vzniknúť pri hodnotách viac ako 20 mmol/l)

 

 

Diéta pri cukrovke

Či už má človek diagnostikovaný DM I. alebo DM II. typu je potrebné, aby sa jeho stravovacie návyky upravili, pretože stravovanie pri cukrovke je veľmi dôležité poznať a správne nastaviť.

 

Ako si však upraviť stravovanie pri cukrovke? Počas kontroly majú lekári – diabetológovia majú zväčša na svojich pacientov cca 15 min. a za taký krátky čas, nie je možné im vysvetliť, ako si stravu pre diabetikov správne vyskladať, aby telo zbytočne nezaťažovali.

 

Zväčša im vysvetlia len nejaké odborné pojmy, ako inzulín, glykémia, Diabetes a pošlú ich domov z brožúrkou,  kde si majú načítať, čo by asi mali jesť. To čo diabetik zje, sa odzrkadlí na jeho hladine glykémie.

 

Diéta pri cukrovke je ovplyvnená viacerými faktormi, ako vek, či sa jedná o DM I. či DM II. typu, pohlavie, fyzická aktivita, hmotnosť človeka… 

 

Taktiež je hladina cukru v krvi ovplyvnená aj druhom a frekvenciou príjmu jedla. Cukor je jedinou energiou pre mozgové bunky. Denne ho spotrebuje okolo 100 g. Keď je ho málo, dochádza k poruche funkcie mozgu. Tak isto ako pri nedostatku kyslíku.

 

Na začiatok ešte pred samotným nastavením stravovania pri cukrovke je potrebné, aby sme si zadefinovali dva dôležité pojmy – sacharidové jednotky a glykemický index potravín.

 

Sacharidová jednotka vyjadruje množstvo cukru obsiahnutého v potravine a jedna sacharidová jednotka sa rovná približne 10 g cukru (sacharidov).

Glykemický index znázorňuje to, ako rýchlo vplýva cukor obsiahnutý v potravine na hladinu cukru v krvi. Udáva sa na stupnici od 0 do 100.

 

 

Tak a teraz prejdeme k samotnému stravovaniu pri cukrovke.

Sacharidy by mali byť zastúpené hlavne vo forme komplexných sacharidov a vlákniny. Čiže v strave by nemali chýbať celozrnné výrobky, obilniny, zelenina, ovocie (najideálnejšie menej sladké čiže bobuľové, citrusové), strukoviny, ovsené vločky, sladké zemiaky…

zdravá strava pri cukrovkeZ pečiva pre diabetikov odporúčam určite ražné kváskové, pretože raž je obilnina, ktorá má nižší glykemický index, takže po nej nestúpa veľmi hladina cukru v krvi, čo je veľmi pozitívne pre diabetikov.

Taktiež si diabetik môže dopriať aj zemiaky, ale je dôležité dbať na ich prípravu. Najlepšie ich je uvariť v šupke, pretože šupka je vláknina, ktorá znižuje glykemický index a nestúpa tak veľmi hladina cukru v krvi po ich konzumácii. 

Dávam do pozornosti aj ryžu natural, ktorá má taktiež veľa pozitívnych účinkov pre naše zdravie a pomáha znižovať a stabilizovať hladinu cukru v krvi. 

Sacharidy by mali byť zastúpené asi 40% z celkového energetického príjmu.

 

DIA výrobky sú síce vyrábané pre diabetikov, ale neodporúčam ich zaradiť do stravy. Pretože ak sa pozrieme na ich celkové zloženie, môžeme si všimnúť vyšší obsah tuku, a ich energetická hodnota je približne rovnaká ako neDIA výrobkov.

Diabetici by sa určite mali vyhýbať v strave jednoduchým cukrom – sladkosti, sladené nápoje, čokolády a pod.

 

 

Bielkoviny sú taktiež významné v strave diabetika, pretože majú v našej strave dôležité zastúpenie. Ak je problém s obličkami, je denná dávka obmedzená na 0,8 g/ kg telesnej hmotnosti. A keď nie, tak sa hodnota príjmu bielkovín pohybuje v rozmedzí 1 až 1,5 g/ kg telesnej hmotnosti.

Medzi vhodné zdroje bielkovin patrí kuracie mäso, morčacie mäso, chudé hovädzie mäso, strukoviny, mliečne výrobky s nižším obsahom cukru (biele jogurty, syry) a ryby.

 

Príjem tuku by mal byť okolo 30 – 35 % energetického denného príjmu. Z tukov je potrebné zaradiť natural orechy a semienka,rastlinné oleje a taktiež sú vhodné aj ryby.

 

 

Taktiež nemôžeme zabudnúť ani na primeraný pitný režim, ktorý je veľmi dôležitý pre diabetikov. Medzi vhodné tekutiny pre diabetikov patrí určite voda, nesladené bylinkové čaje, nesýtené minerálne vody, zeleninové domáce šťavy riedené vodou a pod.

 

Treba dbať aj na pravidelné stravovanie, v prípade DM II. typu môže byť strava pre diabetikov rozdelená do 3-5 porcií za deň, a pri DM I. typu je vhodnejšie aby strava pre diabetikov bola rozdelená do 5-6 porcií jedla za deň. 

 

Veľký pozor si treba dať na vynechanie jedla. To môže spôsobiť spomínanú hypoglykémiu.

Zadefinujme si teda aj nevhodné potraviny, ktoré by sa nemali objavovať často ani v strave zdravého človeka:
cukrovka
  • alkohol
  • vyprážané jedlá 
  • mäso, tučné a údené (napríklad slanina, klobásy, oškvarky, ryby v oleji, paštéty)
  • mliečne výrobky s vysokým obsahom tukov ako sú plnotučné mlieko, smotana, šľahačka, tučné syry, sladké jogurty
  • majonézy, masť, sadlo,
  • biele múka a výrobky z nej – cestoviny, múka, pečivo
  • sladené vody, ovocné šťavy, sirupy, limonády, mliečne nápoje z obchodov
  • sladkosti pre ich vysoký obsah jednoduchých cukrov (napríklad repkový a trstinový). Cukríky, dezerty, čokolády (s nízkym obsahom kakaa pod 70 %), koláče, zákusky, krémy, torty, lekvár, zmrzlina.
  • sušené ovocie vysoký obsah cukrov, treba ho nahradiť čerstvým
  • slané paličky a iné slané pochutiny na posedenie sú vyrábané z bielej múky a vysoký obsah sodíka negatívne vplýva na organizmus
  • kávové nápoje s vysokým obsahom cukrov a smotany
  • polotovary pre ich nevyvážený energetický obsah a vyššiu hladinu sodíku
  • pizza ak tak z domu, kde si viete vybrať zloženie, ktoré vyhovuje

 

 

Pre človeka s ochorením DM je okrem stravy veľmi dôležitý aj pohyb. Pri DM II. typu sa odporúča aspoň 5x do týždňa nejaká fyzická aktivita, pri ktorej sa zvyšuje tep. Alebo každý deň fyzická aktivita v priemere 30 minút.

 

Čo je veľmi dôležité, v prípade inzulínu platí, že čím je väčšia svalová hmota, tým je aj väčšia citlivosť na inzulín. Už po týždni cvičenia sa zvyšuje citlivosť na inzulín o 24% . Čiže každé 10% zvýšenie hmotnosti svalov znamená zníženie rizika DM II. typu o zhruba 11%. A preto je pohyb pre diabetikov tak veľmi dôležitý!

 

Na záver by som chcela už len vypichnúť, že aj zdravý človek by sa mal racionálne stravovať a hýbať, pretože vhodnou stravou a pohybom sa vieme danému ochoreniu a ďalším civilizačným ochoreniam vyhnúť.

V dnešnej dobe máme neustále k dispozícii množstvo jedla a pochutín. Asi to všetci poznáme, slané a sladké pokušenie na každom kroku a naše  oči by len jedli a jedli. 

Avšak svoje oči a chuťové poháriky takýmto štýlom jedenia môžno uspokojíme, ale náš organizmus naopak zbytočne zaťažíme a môžeme si privodiť rôzne zdravotné ťažkosti.

Ako znížiť diabetes stravou

Jednou zo zdravotných komplikácii je aj diabetes mellitus (DM), inak ľudovo nazývaný aj cukrovka.

 

Rozlišujeme dva typy diabetesu, DM I. typu a DM II. typu.

 

Rozdiel medzi nimi je ten, že DM I. typu vzniká rozpadom beta-buniek Langerhansových ostrovčekov pankreasu. Tento proces nastane buď autoimunitným zápalom (genetická predispozícia), alebo z neznámej príčiny. U pacientov s DM I. typu sa v pankrease netvorí inzulín a preto je potrebné si po “pichať”.

 

A DM II. typu je choroba, ktorá je získaná zväčša v neskoršom veku v dôsledku nášho životného štýlu. Pri tomto ochorení sa väčšinou inzulín v tele tvorí, ale naše telo na neho prestáva reagovať.

 

A čo ten inzulín vlastne je? Inzulín je hormón, ktorého hlavnou úlohou je regulácia metabolizmu cukrov a tukov v tele.  Umožňuje bunkám uložiť zásoby v dobe nadbytku, a teda jeho hlavná funkcia nastáva po jedle. 

 

Diabetes mellitus – hyperglykémia a hypoglykémia

O inzulíne a diabetese sme si už čo to povedali, tak a teraz by sme mali zadefinovať aj glykémiu, ktorá úzko súvisí s nastavení stravy.

cukrovka a pohybGlykémia je hodnota cukru v krvi a jej hodnota je veľmi smerodajná pre diabetikov.

 

Normálne hodnoty glykémie sú v rozmedzí od 3,9 do 5,5 mmol/. Ak nám už hodnota glykémie neukazuje normálne hodnoty, je potrebné ju upraviť. Správna hodnota glykémie sa udržuje buď diétou alebo liekmi.

Pri diabetikoch s DM I. typu  je inzulín podávaný injekčne a pri diabetikoch s DM II. typu sú najprv podávané tabletky a ak pankreas prestane tvoriť inzulín, rieši sa to taktiež injekčne. 

Diabetici aj napriek dodržiavaniu liečby musia počítať s vychýlením hodnôt glykémie. Hladina cukru v krvi sa meria prístrojom, glukomerom. Ten nám môže ukázať hodnoty v normálnom rozmedzí.

 

 

Poznáme dve hodnoty, ktoré sú pre pacienta veľmi nebezpečné:

  •  hypoglykémia – je stav, keď je obsah cukru v krvi nižší, to znamená že hodnota glykémie je nižšia ako 3,3, mmol/l
  • hyperglykémia, pri ktorej je hladina cukru v krvi vysoká, teda ak hodnota cukru v krv prekročí 11mmol/l. 

 

1. Hypoglykémia:

Stav, keď je obsah cukru v krvi nižší, to znamená že hodnota glykémie je nižšia ako 3,3, mmol/l

 

Medzi príznaky hypoglykémie patrí:
  • únava
  • slabosť
  • bolesť hlavy
  • studený pot
  • bledosť
  • pocit na vracanie, zvracanie
  • pocit hladu
  • poruchy zraku
  • porucha reči
  • tras končatín, tela
  • poruchy koordinácie
  • svalové kŕče, kŕče tela (ako pri epileptickom záchvate)
  • zrýchlený pulz, búšenie srdca
  • dezorientácia
  • zmätenosť
  • podráždenosť, nervozita, nepokoj, agresivita
  • pocit úzkosti
  • zmeny nálad (depresia, eufória)
  • porucha sústredenosti
  • halucinácie, bludy
  • porucha vedomia, mdloby, kolaps
  • bezvedomie

 

Znížená hladina cukru sa môže vyskytnúť aj u človeka, ktorý netrpí cukrovkou, napríklad ak človek hladuje, či pri veľkej fyzickej alebo psychickej námahe.

 

 

Čo pomáha pri hypoglykémii?

Ak človek rozpráva, je pri vedomí a spolupracuje, zväčša sa mu ako prvá pomoc podáva kocka cukru, alebo nejaká sladká tekutina (osladený čaj, džús), med

V prípade, ak podanie cukru cez ústa nie je možné (nespolupracuje, je agresívny, porucha vedomia), treba okamžite zavolať pomoc

Diabetik môže mať pri sebe injekciu glukagónu. V tom prípade mu ju treba aplikovať. Podáva sa podkožne alebo do svalu. Nástup účinku možno očakávať do 10 minút.

ako pomáha strava pri cukrovke

 

2. Hyperglykémia:

Opačným prípadom je hyperglykémia, pri ktorej je hladina cukru v krvi vysoká, teda ak hodnota cukru v krv prekročí 11mmol/l. 

 

Medzi príznaky zvýšenej hladiny cukru v krvi patrí:
  • smäd
  • sucho v ústach, suché sliznice
  • nadmerné močenie
  • hlad
  • poruchy zraku
  • slabosť
  • malátnosť
  • pocit na vracanie, zvracanie
  • bolesť brucha, problém s trávením
  • červené sfarbenie tváre
  • acetónový zápach z úst
  • dehydratácia
  • ospalosť
  • zrýchlený pulz
  • zrýchlené a prehĺbené dýchanie
  • znížený tlak krvi
  • porucha vedomia až kóma (v prípade pretrvávania vysokých hodnôt glykémie môže vzniknúť pri hodnotách viac ako 20 mmol/l)

 

 

Diéta pri cukrovke

Či už má človek diagnostikovaný DM I. alebo DM II. typu je potrebné, aby sa jeho stravovacie návyky upravili, pretože stravovanie pri cukrovke je veľmi dôležité poznať a správne nastaviť.

 

Ako si však upraviť stravovanie pri cukrovke? Počas kontroly majú lekári – diabetológovia majú zväčša na svojich pacientov cca 15 min. a za taký krátky čas, nie je možné im vysvetliť, ako si stravu pre diabetikov správne vyskladať, aby telo zbytočne nezaťažovali.

 

Zväčša im vysvetlia len nejaké odborné pojmy, ako inzulín, glykémia, Diabetes a pošlú ich domov z brožúrkou,  kde si majú načítať, čo by asi mali jesť. To čo diabetik zje, sa odzrkadlí na jeho hladine glykémie.

 

Diéta pri cukrovke je ovplyvnená viacerými faktormi, ako vek, či sa jedná o DM I. či DM II. typu, pohlavie, fyzická aktivita, hmotnosť človeka… 

 

Taktiež je hladina cukru v krvi ovplyvnená aj druhom a frekvenciou príjmu jedla. Cukor je jedinou energiou pre mozgové bunky. Denne ho spotrebuje okolo 100 g. Keď je ho málo, dochádza k poruche funkcie mozgu. Tak isto ako pri nedostatku kyslíku.

 

Na začiatok ešte pred samotným nastavením stravovania pri cukrovke je potrebné, aby sme si zadefinovali dva dôležité pojmy – sacharidové jednotky a glykemický index potravín.

 

Sacharidová jednotka vyjadruje množstvo cukru obsiahnutého v potravine a jedna sacharidová jednotka sa rovná približne 10 g cukru (sacharidov).

Glykemický index znázorňuje to, ako rýchlo vplýva cukor obsiahnutý v potravine na hladinu cukru v krvi. Udáva sa na stupnici od 0 do 100.

 

 

Tak a teraz prejdeme k samotnému stravovaniu pri cukrovke.

Sacharidy by mali byť zastúpené hlavne vo forme komplexných sacharidov a vlákniny. Čiže v strave by nemali chýbať celozrnné výrobky, obilniny, zelenina, ovocie (najideálnejšie menej sladké čiže bobuľové, citrusové), strukoviny, ovsené vločky, sladké zemiaky…

zdravá strava pri cukrovkeZ pečiva pre diabetikov odporúčam určite ražné kváskové, pretože raž je obilnina, ktorá má nižší glykemický index, takže po nej nestúpa veľmi hladina cukru v krvi, čo je veľmi pozitívne pre diabetikov.

Taktiež si diabetik môže dopriať aj zemiaky, ale je dôležité dbať na ich prípravu. Najlepšie ich je uvariť v šupke, pretože šupka je vláknina, ktorá znižuje glykemický index a nestúpa tak veľmi hladina cukru v krvi po ich konzumácii. 

Dávam do pozornosti aj ryžu natural, ktorá má taktiež veľa pozitívnych účinkov pre naše zdravie a pomáha znižovať a stabilizovať hladinu cukru v krvi. 

Sacharidy by mali byť zastúpené asi 40% z celkového energetického príjmu.

 

DIA výrobky sú síce vyrábané pre diabetikov, ale neodporúčam ich zaradiť do stravy. Pretože ak sa pozrieme na ich celkové zloženie, môžeme si všimnúť vyšší obsah tuku, a ich energetická hodnota je približne rovnaká ako neDIA výrobkov.

Diabetici by sa určite mali vyhýbať v strave jednoduchým cukrom – sladkosti, sladené nápoje, čokolády a pod.

 

 

Bielkoviny sú taktiež významné v strave diabetika, pretože majú v našej strave dôležité zastúpenie. Ak je problém s obličkami, je denná dávka obmedzená na 0,8 g/ kg telesnej hmotnosti. A keď nie, tak sa hodnota príjmu bielkovín pohybuje v rozmedzí 1 až 1,5 g/ kg telesnej hmotnosti.

Medzi vhodné zdroje bielkovin patrí kuracie mäso, morčacie mäso, chudé hovädzie mäso, strukoviny, mliečne výrobky s nižším obsahom cukru (biele jogurty, syry) a ryby.

 

Príjem tuku by mal byť okolo 30 – 35 % energetického denného príjmu. Z tukov je potrebné zaradiť natural orechy a semienka,rastlinné oleje a taktiež sú vhodné aj ryby.

 

 

Taktiež nemôžeme zabudnúť ani na primeraný pitný režim, ktorý je veľmi dôležitý pre diabetikov. Medzi vhodné tekutiny pre diabetikov patrí určite voda, nesladené bylinkové čaje, nesýtené minerálne vody, zeleninové domáce šťavy riedené vodou a pod.

 

Treba dbať aj na pravidelné stravovanie, v prípade DM II. typu môže byť strava pre diabetikov rozdelená do 3-5 porcií za deň, a pri DM I. typu je vhodnejšie aby strava pre diabetikov bola rozdelená do 5-6 porcií jedla za deň. 

 

Veľký pozor si treba dať na vynechanie jedla. To môže spôsobiť spomínanú hypoglykémiu.

cukrovka
Zadefinujme si teda aj nevhodné potraviny, ktoré by sa nemali objavovať často ani v strave zdravého človeka:
  • alkohol 
  • vyprážané jedlá 
  • mäso, tučné a údené (napríklad slanina, klobásy, oškvarky, ryby v oleji, paštéty)
  • mliečne výrobky s vysokým obsahom tukov ako sú plnotučné mlieko, smotana, šľahačka, tučné syry, sladké jogurty
  • majonézy, masť, sadlo,
  • biele múka a výrobky z nej – cestoviny, múka, pečivo
  • sladené vody, ovocné šťavy, sirupy, limonády, mliečne nápoje z obchodov
  • sladkosti pre ich vysoký obsah jednoduchých cukrov (napríklad repkový a trstinový). Cukríky, dezerty, čokolády (s nízkym obsahom kakaa pod 70 %), koláče, zákusky, krémy, torty, lekvár, zmrzlina.
  • sušené ovocie vysoký obsah cukrov, treba ho nahradiť čerstvým
  • slané paličky a iné slané pochutiny na posedenie sú vyrábané z bielej múky a vysoký obsah sodíka negatívne vplýva na organizmus
  • kávové nápoje s vysokým obsahom cukrov a smotany
  • polotovary pre ich nevyvážený energetický obsah a vyššiu hladinu sodíku
  • pizza ak tak z domu, kde si viete vybrať zloženie, ktoré vyhovuje

 

 

Pre človeka s ochorením DM je okrem stravy veľmi dôležitý aj pohyb. Pri DM II. typu sa odporúča aspoň 5x do týždňa nejaká fyzická aktivita, pri ktorej sa zvyšuje tep. Alebo každý deň fyzická aktivita v priemere 30 minút.

 

Čo je veľmi dôležité, v prípade inzulínu platí, že čím je väčšia svalová hmota, tým je aj väčšia citlivosť na inzulín. Už po týždni cvičenia sa zvyšuje citlivosť na inzulín o 24% . Čiže každé 10% zvýšenie hmotnosti svalov znamená zníženie rizika DM II. typu o zhruba 11%. A preto je pohyb pre diabetikov tak veľmi dôležitý!

 

Na záver by som chcela už len vypichnúť, že aj zdravý človek by sa mal racionálne stravovať a hýbať, pretože vhodnou stravou a pohybom sa vieme danému ochoreniu a ďalším civilizačným ochoreniam vyhnúť.

Časté otázky

Ako zistím, že mám cukrovku?

  • Môže byť zistená napríklad pri preventívnej prehliadke, alebo aj vtedy ak má človek nejaké ťažkosti a vyhľadá lekára.

 

Aká je normálna hladina cukru a čo sa považuje za hyperglykémiu?

  • Normálna hladina cukru v krvi sa pohybuje v rozmedzí 3,3mmol/l – 6,6mmol/l. Vyššie hodnoty cukru sa považujú za zvýšené hodnoty glykémie. Za hyperglykémiu sa považuje stav, kedy hodnota cukru v krv prekročí 11mmol/l.

 

Som diabetik. Aké hladiny cukru sa považujú ešte za normu?

  • U pacienta s DM  je typické, že hladiny cukru v krvi sú vyššie ako u zdravého človeka. Pri správnej liečbe DM sa hladiny cukru v krvi zvyknú pohybovať do 8,5mmol/l. Nemali by prekročiť 11mmol/l. Všetko samozrejme závisí aj od typu či sa jedná o DM I, alebo DM II. typu, dĺžky ochorenia, pridružených chorôb, veku a celkového stavu pacienta, od jeho stravovacích návykov, dodržiavania liečby a pod.

 

Kedy poznáte, že je hladina cukru v neporiadku a je treba ju zmerať?

  • treba sledovať naslednové symptómy:
  • farba pokožky – pri hypoglykémii sú pacienti výrazne bledí a spotení, naopak pri hyperglykémii dochádza k náhlemu sčervenaniu kože
  • chuť do jedla – pacient s hypoglykémiou pociťuje veľký hlad, s hyperglykémiou zase nechuť do jedla, nevoľnosť, zvracia a má zvýšený pocit smädu
  • zápach – pre hyperglykémiu je typický acetónový zápach z úst, zapáchať môže aj moč. 
  • správanie – pre hypoglykémiu je typická agresivita a dezorientácia (pacient budí dojem opitého), ktorá sa síce vyskytuje aj pri hyperglykémii ale tu skôr prevláda únava, slabosť a ospalosť

 

Môže jesť diabetik sladkosti a čokoládu?

  • Áno, ale všetko závisi od toho ako je pacient zodpovedný k liečbe, samozrejme aj od množstva prijatých sladkostí, frekvencie jedenia cukru a pod. Ak diabetik dodržiava stravu, má pravidelný pohyb sem tam kúsok kvalitnej čokolády neublíži. Ak by však nedodržiaval stravu, vôbec sa nehýbal a mal sladkosti každý deň, tak mu to práve naopak ubližovať bude. 

 

Je dôležité, aby ľudia s DM mali upravenú stravu?

  • Určite áno, pretože vyvážená strava vie byť veľmi nápomocná pri liečbe DM, ale pozor nie je “zdravá strava” ako “zdravá strava”. Veľa pacientov si DM si myslí, že potraviny v obchode s označením DIA majú zaručene diétne zloženie, ktoré je pre nich ideálne a môže ich jesť vo veľkom množstve. V skutočnosti však obsahujú umelé sladidlá, môžu spôsobovať tráviace ťažkosti, zvyšovať glykémiu, a hlavne sú drahšie ako bežne dostupné potraviny, ktoré sú pre diabetika omnoho viac vhodnejšie.

 

Kedže ovocie je zdravé, tak ho môžem jesť vo veľkom množstve?

  • Bezpochyby ovocie patrí k vyváženej strave vďaka vysokému obsahu vitamínov, minerálov, vlákniny a pod. ale taktiež obsahuje cukor, ktorý by mal diabetik započítavať do svojej diéty, takže by sa mal mať na pozore, pred konzumáciu väčšieho množstva ovocia. Aj zdravý človek nemôže konzumovať veľa ovocia, ale len v obmedzenom množstve. Obzvlásť pozor na sušené ovocie, ktoré obsahuje veľké množstvo koncetrovaného cukru. Skôr by mal siahať po bobuľovom ovocí a citrusoch, ktoré nemajú až taký veľký podiel cukru ako napríklad hrozno či banán.

 

Aké sú príznaky cukrovky?

  • únava, poruchy videnia, zvýšený smäd, zmena váhy, časté močeniem opakujúce sa kvasinkové infekcie, svrbenie pokožky, zrýchlený srdcový tep, bledosť, nervozita, zimnica, triaška, zvracanie, podlamovanie kolien, vlčí hlad, alebo poruchy koncentrácie.
  • V pokročilom štádiu cukrovky sa môžu vyskytnúť závraty, poruchy reči, zraku, poruchy koordinácie, ochrnutie, halucinácie, epilepsia, záchvaty paniky. Vo veľmi vážnych prípadoch môže pacient upadnúť do kómy.

 

Iba ľudia s DM I. typu si musia pichať inzulín?

  • Nie, aj u diabetikov 2. typu je niekedy nutná inzulínová liečba, ak nefunguje diéta alebo liečba liekmi. Je dokázané, že pri cukrovke 2. typu dochádza k postupnému zániku funkcie B- buniek podžalúdkovej žľazy (to sú bunky, ktoré produkujú inzulín) a preto si aj pacienti s cukrovkou 2.typu časom vyžadujú liečbu inzulínom podobne ako diabetici 1.typu.

 

Aký je rodziel medzi DM I. typu a DM II. typu?

  • DM I. typu je zväčša vrodená choroba a u pacientov sa netvorí inzulín v pankreáse. Zväčša sa prejaví v skoršom veku pacienta. Liečba je daná vpichovaním inzulínu. 
  • DM II. typu je získaná choroba, ktorá sa rozvíja zväčša v neskoršom veku, v dôsledku nášho životného štýlu. Pri tomto type sa inzulín v pankreáse zväčša tvorí, ale bunky na neho prestávajú reagovať. Liečba sa na začiatok rieši diétov, liekmi a keď pankreas prestane tvoriť inzulín tak sa prejde k vpichovaniu inzulínu.

Časté otázky

Ako zistím, že mám cukrovku?

  • Môže byť zistená napríklad pri preventívnej prehliadke, alebo aj vtedy ak má človek nejaké ťažkosti a vyhľadá lekára.

 

Aká je normálna hladina cukru a čo sa považuje za hyperglykémiu?

  • Normálna hladina cukru v krvi sa pohybuje v rozmedzí 3,3mmol/l – 6,6mmol/l. Vyššie hodnoty cukru sa považujú za zvýšené hodnoty glykémie. Za hyperglykémiu sa považuje stav, kedy hodnota cukru v krv prekročí 11mmol/l.

 

Som diabetik. Aké hladiny cukru sa považujú ešte za normu?

  • U pacienta s DM  je typické, že hladiny cukru v krvi sú vyššie ako u zdravého človeka. Pri správnej liečbe DM sa hladiny cukru v krvi zvyknú pohybovať do 8,5mmol/l. Nemali by prekročiť 11mmol/l. Všetko samozrejme závisí aj od typu či sa jedná o DM I, alebo DM II. typu, dĺžky ochorenia, pridružených chorôb, veku a celkového stavu pacienta, od jeho stravovacích návykov, dodržiavania liečby a pod.

 

Kedy poznáte, že je hladina cukru v neporiadku a je treba ju zmerať?

  • treba sledovať naslednové symptómy:
  • farba pokožky – pri hypoglykémii sú pacienti výrazne bledí a spotení, naopak pri hyperglykémii dochádza k náhlemu sčervenaniu kože
  • chuť do jedla – pacient s hypoglykémiou pociťuje veľký hlad, s hyperglykémiou zase nechuť do jedla, nevoľnosť, zvracia a má zvýšený pocit smädu
  • zápach – pre hyperglykémiu je typický acetónový zápach z úst, zapáchať môže aj moč. 
  • správanie – pre hypoglykémiu je typická agresivita a dezorientácia (pacient budí dojem opitého), ktorá sa síce vyskytuje aj pri hyperglykémii ale tu skôr prevláda únava, slabosť a ospalosť

 

Môže jesť diabetik sladkosti a čokoládu?

  • Áno, ale všetko závisi od toho ako je pacient zodpovedný k liečbe, samozrejme aj od množstva prijatých sladkostí, frekvencie jedenia cukru a pod. Ak diabetik dodržiava stravu, má pravidelný pohyb sem tam kúsok kvalitnej čokolády neublíži. Ak by však nedodržiaval stravu, vôbec sa nehýbal a mal sladkosti každý deň, tak mu to práve naopak ubližovať bude. 

 

Je dôležité, aby ľudia s DM mali upravenú stravu?

  • Určite áno, pretože vyvážená strava vie byť veľmi nápomocná pri liečbe DM, ale pozor nie je “zdravá strava” ako “zdravá strava”. Veľa pacientov si DM si myslí, že potraviny v obchode s označením DIA majú zaručene diétne zloženie, ktoré je pre nich ideálne a môže ich jesť vo veľkom množstve. V skutočnosti však obsahujú umelé sladidlá, môžu spôsobovať tráviace ťažkosti, zvyšovať glykémiu, a hlavne sú drahšie ako bežne dostupné potraviny, ktoré sú pre diabetika omnoho viac vhodnejšie.

 

Kedže ovocie je zdravé, tak ho môžem jesť vo veľkom množstve?

  • Bezpochyby ovocie patrí k vyváženej strave vďaka vysokému obsahu vitamínov, minerálov, vlákniny a pod. ale taktiež obsahuje cukor, ktorý by mal diabetik započítavať do svojej diéty, takže by sa mal mať na pozore, pred konzumáciu väčšieho množstva ovocia. Aj zdravý človek nemôže konzumovať veľa ovocia, ale len v obmedzenom množstve. Obzvlásť pozor na sušené ovocie, ktoré obsahuje veľké množstvo koncetrovaného cukru. Skôr by mal siahať po bobuľovom ovocí a citrusoch, ktoré nemajú až taký veľký podiel cukru ako napríklad hrozno či banán.

 

Aké sú príznaky cukrovky?

  • únava, poruchy videnia, zvýšený smäd, zmena váhy, časté močeniem opakujúce sa kvasinkové infekcie, svrbenie pokožky, zrýchlený srdcový tep, bledosť, nervozita, zimnica, triaška, zvracanie, podlamovanie kolien, vlčí hlad, alebo poruchy koncentrácie.
  • V pokročilom štádiu cukrovky sa môžu vyskytnúť závraty, poruchy reči, zraku, poruchy koordinácie, ochrnutie, halucinácie, epilepsia, záchvaty paniky. Vo veľmi vážnych prípadoch môže pacient upadnúť do kómy.

 

Iba ľudia s DM I. typu si musia pichať inzulín?

  • Nie, aj u diabetikov 2. typu je niekedy nutná inzulínová liečba, ak nefunguje diéta alebo liečba liekmi. Je dokázané, že pri cukrovke 2. typu dochádza k postupnému zániku funkcie B- buniek podžalúdkovej žľazy (to sú bunky, ktoré produkujú inzulín) a preto si aj pacienti s cukrovkou 2.typu časom vyžadujú liečbu inzulínom podobne ako diabetici 1.typu.

 

Aký je rodziel medzi DM I. typu a DM II. typu?

  • DM I. typu je zväčša vrodená choroba a u pacientov sa netvorí inzulín v pankreáse. Zväčša sa prejaví v skoršom veku pacienta. Liečba je daná vpichovaním inzulínu. 
  • DM II. typu je získaná choroba, ktorá sa rozvíja zväčša v neskoršom veku, v dôsledku nášho životného štýlu. Pri tomto type sa inzulín v pankreáse zväčša tvorí, ale bunky na neho prestávajú reagovať. Liečba sa na začiatok rieši diétov, liekmi a keď pankreas prestane tvoriť inzulín tak sa prejde k vpichovaniu inzulínu.

Zaujal vás tento článok?

Využite úvodnú konzultáciu zadarmo a objednajte sa ešte dnes.

Zaujal vás tento článok?

Využite úvodnú konzultáciu zadarmo a objednajte sa ešte dnes.

Čo pre Vás ponúkam

starostlivosť
Starostlivosť

Neviete si rady so svojim stravovaním a uprednostnili by ste osobitý prístup? V rámci starostlivosti Vám ponúkam úvodnú konzultáciu, vypracovanie jedálnička na mieru a pravidelné osobné alebo online konzultácie. Spoločne budeme sledovať a vyhodnocovať priebeh Vašej premeny.

jedálniček
Jedálniček na mieru

Neviete si rady s tým, čo máte jesť a potrebujete mať všetko na papieri? Jedálniček na mieru je presne pre Vás. Zahŕňa komplexný prístup od analýzy súčasného stravovania, vypočítanie energetického príjmu a následne zostavenie výživového plánu na dohodnuté obdobie. Pri zostavovaní sú zohľadnené aj alergie a iné obmedzenia v strave.

konzultácie
Osobné a online konzultácie

Chceli by ste sa len poradiť alebo vyriešiť individuálny problém? Radi by ste zorganizovali workshop, prednášku či prezentáciu? Neváhajte ma kontaktovať. Mojím poslaním je odovzdávať vedomosti pre všetkých z Vás.

Chceš aj ty napísať takúto premenu?

“Bolo to ťažké vystúpiť zo svojej komfortnej zóny avšak s Jankou sa mi to podarilo. Naučila ma strašne veľa o tom ako sa správne stravovať. Ani som netušila čo všetko so všetkým pri chudnutí súvisí”

úspešná premena

Úspešné príbehy

Kvalitná práca a ešte kvalitnejšie výsledky hovoria za všetko. Nechajte sa inšpirovať a napíšte aj Vy nový príbeh svojho života.

Som osoba, ktorá nerada trávi čas v kuchyni prípravou jedál a pravidelne jem “menučka“. Preto to bola pre mňa veľká výzva, ktorú však Janka zvládla. Jej jedálniček funguje a už po prvom mesiaci išla váha dole.

Marek Š.

Mala som za sebou viacero „zázračných diét“, no vždy sa mi tie rýchlo spálené kilogrami vrátili. Až s Jankou som sa naučila pravidelne a správne jesť. Moje chute na sladké zmizli a ja si konečne môžem obliecť šaty, ktoré som roky na sebe nemala.

Jana T.

K športu som mala vždy blízko. Avšak keď mi začala moja váha prekážať, oslovila som Janku s prosbou o pomoc. Som veľmi rada, že mi pomohla. Kilá išli dolu a čo je hlavné, viem kedy a hlavne koľko jesť, aby to bolo správne.

Simona P.

Som neskutočne rád, že som začal spolupracovať s Nediétuj. Bol som zo začiatku tvrdohlavý, no časom som si uvedomil, aká je strava veľmi dôležitá. Vďaka Janke sa mi podarilo upraviť si stravovacie návyky.

Libor T.