STAROSTLIVOSŤ O VAŠE STRAVOVANIE

Neviete si rady so svojim stravovaním a uprednostnili by ste osobný prístup? V rámci starostlivosti Vám ponúkam:

  • úvodnú konzultáciu
  • vypracovanie jedálnička na mieru
  • pravidelnú osobnú alebo online konzultáciu

Spoločne budeme sledovať a vyhodnocovať Váš priebeh premeny a odovzdávať si nové poznatky.

Všetko čo treba vedieť o diabetes a cukrovke

Na internete, na sociálnych médiách a celkovo v spoločnosti  kolujú rôzne mýty, polopravdy o vzniku cukrovky. Ked nám niekto povie, nech nejeme toľko sladkého, lebo dostaneme cukrovku, je na tom niečo pravda? Ak chcete vedieť, čo hovoria fakty čítajte dalej. 

jedálniček pre histaminika bratislava

Čo je vlastne diabetes mellitus, ľudovo hovorená “cukrovka” ?

Cukrovka, diabetes mellitus, je rozšírené civilizačné ochorenie rozmanitého pôvodu, pre ktoré je príznačné dlhodobé zvýšenie cukru v krvi, s následnou poruchou metabolizmu bielkovín a tukov. Dôvodom je porucha vylučovania inzulínu, porucha pôsobenia inzulínu, alebo oboje. Porušené metabolické procesy, ktoré postihujú nielen cukry, vedú k vývoju chronických komplikácií a diabetes mellitus sa tak stáva jedným z najčastejších, najzávažnejších a ekonomicky najnáročnejších chronických ochorení. V dôsledku akútnych a chronických komplikácií významne zvyšuje morbiditu, mortalitu a zhoršuje kvalitu života pacientov.

 

Klinický obraz. Kedy hovoríme o cukrovke, alebo aké sú normálne hodnoty cukru v krvi?

Normálna hodnota cukru v krvi nalačno nám ukazuje hodnoty po ôsmych hodinách bez príjmu potravy. U zdravých ľudí sa hladinu cukru nalačno pohybuje v rozmedzí 3,3 – 5,6 mmol/l. Ked hladina cukru v krvi nalačno je vyššia ako 7 mmol/l a 2 hodiny po jedle vyššia ako 11 mmol/l hovoríme o cukrovke.

 

Delenie cukrovky. Aký je vlastne medzi nimi rozdiel?

Cukrovka 1. typu (diabetes mellitus 1. typu) je ochorenie, pri ktorom zanikli B-bunky Langerhansových ostrovčekov pankreasu, ktoré tvoria inzulín v pankrease. Veľa ráz sa prejaví po prekonanej infekcii, alebo to môže nastať aj autoimunitným zápalom (genetická predispozícia). To jednoducho znamená, že telo si vytvára protilátky proti vlastným bunkám, čím ich ničí a inzulín sa dalej netvorí. Pacienti s týmto typom, preto musia denne pichať inzulínové injekcie, aby si udržali vyrovnanú hladinu cukru v krvi počas celého dňa. Tento typ diabetu sa najčastejšie objavuje v mladom veku. PRÍZNAKY: Medzi prejavy spájajúce sa s hyperglykémiou patria únava, malátnosť, časté močenie (polyúria), sucho v ústach, smäd, časté pitie (polydipsia), úbytok hmotnosti, rozmazané videnie, zlé hojenie rán, suchosť a svrbenie kože, impotencia (muži) či opakované infekcie. Treba si uvedomiť, že všetky tieto príznaky sú nešpecifické a môžu sa prejaviť aj pri iných ochoreniach. 

 

Cukrovka 2. typu (diabetes mellitus 2. typu) sa vyskytuje najčastejšie. Vzniká v dospelosti, ale v súčasnosti postihuje aj mladších ľudí.  Trpia ňou osoby najmä s vyššou telesnou hmotnosťou, sedavým spôsobom života, a veľmi veľkú rolu hrá aj zlá životospráva. Veľmi často sa vyskytuje u pokrvných príbuzných (matka, otec, súrodenci, tety, strýkovia). V tomto prípade inzulín sa v tele tvorí, lenže naše telo nanho prestáva reagovať, pretože citlivosť organizmu na jeho pôsobenie nie je dostatočná. Vzniká tzv. inzulínová rezistencia. Inzulínovú rezistenciu (IR) možno z fyziologického hľadiska definovať ako stav, pri ktorom periférne tkanivá nereagujú na inzulín dostatočne, čo vedie ku kompenzačnej hyperinzulinémii (vysoká hladina inzulínu v krvi), ktorá je prvým markerom porušenej glukózovej homeostázy. IR postupne vedie k prediabetickému stavu a neskôr k rozvoju diabete mellitus 2. typu (DM2).  PRÍZNAKY: Jej príznaky nie sú výrazné, ochorenie prebieha dlhé roky bez akýchkoľvek známok. Veľmi často sa prejaví až závažnými komplikáciami. Mnohokrát jej predchádza hraničná glykémia nalačno, porucha glukózovej tolerancie. Diabetes 2. typu sa väčšinou diagnostikuje po 35-40 rokoch života, ale teraz neni vzácnosťou ani v mladšom, adolescentnom veku. Po diagnostikovaní niektoré príznaky sú podobné ako u diabete typu 1. recept

 

GESTAČNÝ DIABETES

Ďalším typom je diabetes mellitus, ktorý vzniká počas tehotnosti. (tehotenská, gestačná cukrovka). Objavuje sa v dôsledku hormonálnych zmien. V súčasnosti všetky tehotné ženy absolvujú záťažový test glukózou, ktorým sa ochorenie zistí. O tomto type cukrovky hovoríme vtedy, ak je glykémia nalačno viac ako 5,6 mmol/l a 2 hodiny po záťaži viac ako 7,8 mmol/l. Tento stav vzniká zvyčajne v 2. a 3. trimestri. Táto porucha najčastejšie vymizne v období šestonedelia. Ak nevymizne je nutné preklasifikovanie na iný typ diabetu. Gestačný diabetes vzniká najmä u geneticky predisponovaných žien s rodinnou anamnézou DM 2. typu. K ďalším rizikovým faktorom patria vek nad 25 rokov, nadváha alebo obezita, nedostatok pohybu, hypertenzia, anamnéza GDM, pôrod plodu nad 4000 g… Vyšetrenie u gravidných žien sa má realizovať v 24-28 gestačnom týždni. Pred absolvovaním záťažového testu na glukózu treba dodržiavať nejaké podmienky, aby test bol presný a spoľahlivý. Tri dni pred testom má tehotná žena konzumovať obvyklú stravu (s dostatočným príjmom sacharidov) a vykonávať bežnú fyzickú námahu. Test sa vykonáva v ranných hodinách po aspoň 8-hodinovom lačnení, fyzickom pokoji, bez alkoholu, kofeínu a bez nikotínu. 

 

Aby sme správne pochopili vznik diabetesu, najprv potrebujeme pochopiť ako spolupracuje pankreas, inzulín a glukóza v krvi.

PANKREAS- je to orgán, ktorý sa nachádza v brušnej dutine pod ľavou stranou bránice. Je to žľaza s vnútornou a vonkajšou sekréciou. Endokrinnú časť tvoria Langerhansové ostrovčeky, ktoré produkujú hormóny do krvného obehu: inzulín a glukagón. Exokrinnú časť tvorí tvorba a sekrécia pankreatických enzýmov, zmes týchto enzýmov sa volá pankreatická šťava. Toto napomáha tráveniu bielkovín, sacharidov a tukov. Teraz budeme hlavne hovoriť o endokrinnej funkcii a o produkcii inzulínu. Hlavnou úlohou inzulínu je znižovanie hladinu glukózy v krvi. Inzulín podporuje prestup glukózy z krvi do buniek, ktoré následne slúži ako zdroj energie pre naše telo. Takto prenesením glukózy z krvi sa znižuje jeho hladina v krvi. Pri diabete typu 1. toto sa neuskutoční, pretože inzulín sa netvorí a hladina cukru v krvi je stále zvýšená. U zdravého človeka je teda stála hladina krvného cukru udržiavaná pôsobením hormónu inzulínu.

nedietuj eszter

Potrebujete pomôcť s úpravou stravy v Bratislave?

Objednajte sa na konzultáciu telefonicky na +421 944 618 217 alebo e-mailom na rybarova@nedietuj.sk

KOMPLIKÁCIE DIABETU

Ako sme hovorili na začiatku, diabetes bez správnej liečby môže viesť k chronickým (dlhodobým) a akútnym (krátkodobým) komplikáciám:   Akútne komplikácie:

  1. HYPOGLYKÉMIA- stav ked obsah cukru v krvi je nižší ako 3,3 mmol/l. Prejavuje sa to rôznymi príznakmi ako: sucho v ústach, únava, slabosť, búšenie srdca, poruchy zraku, porucha reči, podráždenosť, nervozita, nepokoj, tras končatín, studený pot. Ak nastane takýto stav, a vieme, že ide o hypoglykémiu, prvá pomoc sa spočíva v tom, že pacientovi podáme nejaký sladený nápoj, džús, med alebo kocku cukru. Ak už stráca vedomie, nespolupracuje treba okamžite zavolať pomoc.
  2. HYPERGLYKÉMIA-opačným prípadom je hyperglykémia, ked hladina cukru v krvi je vyššia ako 11 mmol/l. Medzi príznakmi patrí: zrýchlený pulz, sucho v ústach, acetónový zápach z úst, nadmerné močenie, smäd, červené sfarbenie tváre, malátnosť

 

Chronické komplikácie: Či sa tieto komplikácie vyskytujú závisí od: dĺžky trvania choroby, správnej liečby, dodržiavaní režimových opatrení. 

  1. Diabetická retinopatia (postihnutie očí)
  2. Diabetická neuropatia (postihnutie nervov)
  3. Postihnutie veľkých ciev
  4. Syndróm diabetickej nohy

Ako znížiť diabetes stravou

 

DIABETES INSIPIDUS. Líši sa s niečím toto ochorenie od obyčajnej cukrovky?

Pojmy “diabetes mellitus” a “diabetes insipidus” sa môže zdať, že spolu súvisia, v tomto prípade nie je to tak. Toto je ochorenie, ktoré spôsobuje nerovnováhu tekutín v našom tele. Toto spôsobuje tvorbu veľkého množstva moču a neustály pocit smädu, aj pri dostatočnom príjme tekutín. Toto ochorenie sa vyskytuje veľmi zriedkavo. Diabetes insipidus sa vyskytuje, ked naše telo nevie správne hospodáriť s tekutinami a správne vyrovnať ich hladinu. Je to spôsobené nedostatočnou produkciou antidiuretického hormónu (ADH) bunkami zadnej časti hypofýzy. V dôsledku toho organizmus pacienta nedokáže koncentrovať moč, ktorá z neho odchádza vo veľkých objemoch a tým pádom stráca značné množstvo tekutín. Stavy, ktoré spôsobujú nedostatok ADH alebo blokujú jeho účinok, vedú k nadmernej tvorbe moču.    Medzi príznakmi tohto ochorenia patria:

  • produkcia veľkého množstva moču
  • extrémny smäd
  • častá spotreba vstávať na močenie počas noci

Na internete, na sociálnych médiách a celkovo v spoločnosti  kolujú rôzne mýty, polopravdy o vzniku cukrovky. Ked nám niekto povie, nech nejeme toľko sladkého, lebo dostaneme cukrovku, je na tom niečo pravda? Ak chcete vedieť, čo hovoria fakty čítajte dalej. 

jedálniček pre histaminika bratislava

Čo je vlastne diabetes mellitus, ľudovo hovorená “cukrovka” ?

Cukrovka, diabetes mellitus, je rozšírené civilizačné ochorenie rozmanitého pôvodu, pre ktoré je príznačné dlhodobé zvýšenie cukru v krvi, s následnou poruchou metabolizmu bielkovín a tukov. Dôvodom je porucha vylučovania inzulínu, porucha pôsobenia inzulínu, alebo oboje. Porušené metabolické procesy, ktoré postihujú nielen cukry, vedú k vývoju chronických komplikácií a diabetes mellitus sa tak stáva jedným z najčastejších, najzávažnejších a ekonomicky najnáročnejších chronických ochorení. V dôsledku akútnych a chronických komplikácií významne zvyšuje morbiditu, mortalitu a zhoršuje kvalitu života pacientov.

 

Klinický obraz. Kedy hovoríme o cukrovke, alebo aké sú normálne hodnoty cukru v krvi?

Normálna hodnota cukru v krvi nalačno nám ukazuje hodnoty po ôsmych hodinách bez príjmu potravy. U zdravých ľudí sa hladinu cukru nalačno pohybuje v rozmedzí 3,3 – 5,6 mmol/l. Ked hladina cukru v krvi nalačno je vyššia ako 7 mmol/l a 2 hodiny po jedle vyššia ako 11 mmol/l hovoríme o cukrovke.

Potrebujete pomôcť s úpravou stravy v Bratislave?

Objednajte sa na konzultáciu telefonicky na +421 944 618 217 alebo e-mailom na rybarova@nedietuj.sk

Delenie cukrovky. Aký je vlastne medzi nimi rozdiel?

Cukrovka 1. typu (diabetes mellitus 1. typu) je ochorenie, pri ktorom zanikli B-bunky Langerhansových ostrovčekov pankreasu, ktoré tvoria inzulín v pankrease. Veľa ráz sa prejaví po prekonanej infekcii, alebo to môže nastať aj autoimunitným zápalom (genetická predispozícia). To jednoducho znamená, že telo si vytvára protilátky proti vlastným bunkám, čím ich ničí a inzulín sa dalej netvorí. Pacienti s týmto typom, preto musia denne pichať inzulínové injekcie, aby si udržali vyrovnanú hladinu cukru v krvi počas celého dňa. Tento typ diabetu sa najčastejšie objavuje v mladom veku. PRÍZNAKY: Medzi prejavy spájajúce sa s hyperglykémiou patria únava, malátnosť, časté močenie (polyúria), sucho v ústach, smäd, časté pitie (polydipsia), úbytok hmotnosti, rozmazané videnie, zlé hojenie rán, suchosť a svrbenie kože, impotencia (muži) či opakované infekcie. Treba si uvedomiť, že všetky tieto príznaky sú nešpecifické a môžu sa prejaviť aj pri iných ochoreniach. 

 

Cukrovka 2. typu (diabetes mellitus 2. typu) sa vyskytuje najčastejšie. Vzniká v dospelosti, ale v súčasnosti postihuje aj mladších ľudí.  Trpia ňou osoby najmä s vyššou telesnou hmotnosťou, sedavým spôsobom života, a veľmi veľkú rolu hrá aj zlá životospráva. Veľmi často sa vyskytuje u pokrvných príbuzných (matka, otec, súrodenci, tety, strýkovia). V tomto prípade inzulín sa v tele tvorí, lenže naše telo nanho prestáva reagovať, pretože citlivosť organizmu na jeho pôsobenie nie je dostatočná. Vzniká tzv. inzulínová rezistencia. Inzulínovú rezistenciu (IR) možno z fyziologického hľadiska definovať ako stav, pri ktorom periférne tkanivá nereagujú na inzulín dostatočne, čo vedie ku kompenzačnej hyperinzulinémii (vysoká hladina inzulínu v krvi), ktorá je prvým markerom porušenej glukózovej homeostázy. IR postupne vedie k prediabetickému stavu a neskôr k rozvoju diabete mellitus 2. typu (DM2).  PRÍZNAKY: Jej príznaky nie sú výrazné, ochorenie prebieha dlhé roky bez akýchkoľvek známok. Veľmi často sa prejaví až závažnými komplikáciami. Mnohokrát jej predchádza hraničná glykémia nalačno, porucha glukózovej tolerancie. Diabetes 2. typu sa väčšinou diagnostikuje po 35-40 rokoch života, ale teraz neni vzácnosťou ani v mladšom, adolescentnom veku. Po diagnostikovaní niektoré príznaky sú podobné ako u diabete typu 1. recept

 

GESTAČNÝ DIABETES

Ďalším typom je diabetes mellitus, ktorý vzniká počas tehotnosti. (tehotenská, gestačná cukrovka). Objavuje sa v dôsledku hormonálnych zmien. V súčasnosti všetky tehotné ženy absolvujú záťažový test glukózou, ktorým sa ochorenie zistí. O tomto type cukrovky hovoríme vtedy, ak je glykémia nalačno viac ako 5,6 mmol/l a 2 hodiny po záťaži viac ako 7,8 mmol/l. Tento stav vzniká zvyčajne v 2. a 3. trimestri. Táto porucha najčastejšie vymizne v období šestonedelia. Ak nevymizne je nutné preklasifikovanie na iný typ diabetu. Gestačný diabetes vzniká najmä u geneticky predisponovaných žien s rodinnou anamnézou DM 2. typu. K ďalším rizikovým faktorom patria vek nad 25 rokov, nadváha alebo obezita, nedostatok pohybu, hypertenzia, anamnéza GDM, pôrod plodu nad 4000 g… Vyšetrenie u gravidných žien sa má realizovať v 24-28 gestačnom týždni. Pred absolvovaním záťažového testu na glukózu treba dodržiavať nejaké podmienky, aby test bol presný a spoľahlivý. Tri dni pred testom má tehotná žena konzumovať obvyklú stravu (s dostatočným príjmom sacharidov) a vykonávať bežnú fyzickú námahu. Test sa vykonáva v ranných hodinách po aspoň 8-hodinovom lačnení, fyzickom pokoji, bez alkoholu, kofeínu a bez nikotínu. 

 

Aby sme správne pochopili vznik diabetesu, najprv potrebujeme pochopiť ako spolupracuje pankreas, inzulín a glukóza v krvi.

PANKREAS- je to orgán, ktorý sa nachádza v brušnej dutine pod ľavou stranou bránice. Je to žľaza s vnútornou a vonkajšou sekréciou. Endokrinnú časť tvoria Langerhansové ostrovčeky, ktoré produkujú hormóny do krvného obehu: inzulín a glukagón. Exokrinnú časť tvorí tvorba a sekrécia pankreatických enzýmov, zmes týchto enzýmov sa volá pankreatická šťava. Toto napomáha tráveniu bielkovín, sacharidov a tukov. Teraz budeme hlavne hovoriť o endokrinnej funkcii a o produkcii inzulínu. Hlavnou úlohou inzulínu je znižovanie hladinu glukózy v krvi. Inzulín podporuje prestup glukózy z krvi do buniek, ktoré následne slúži ako zdroj energie pre naše telo. Takto prenesením glukózy z krvi sa znižuje jeho hladina v krvi. Pri diabete typu 1. toto sa neuskutoční, pretože inzulín sa netvorí a hladina cukru v krvi je stále zvýšená. U zdravého človeka je teda stála hladina krvného cukru udržiavaná pôsobením hormónu inzulínu.

Potrebujete pomôcť s úpravou stravy v Bratislave?

Objednajte sa na konzultáciu telefonicky na +421 944 618 217 alebo e-mailom na rybarova@nedietuj.sk

KOMPLIKÁCIE DIABETU

Ako sme hovorili na začiatku, diabetes bez správnej liečby môže viesť k chronickým (dlhodobým) a akútnym (krátkodobým) komplikáciám:   Akútne komplikácie:

  1. HYPOGLYKÉMIA- stav ked obsah cukru v krvi je nižší ako 3,3 mmol/l. Prejavuje sa to rôznymi príznakmi ako: sucho v ústach, únava, slabosť, búšenie srdca, poruchy zraku, porucha reči, podráždenosť, nervozita, nepokoj, tras končatín, studený pot. Ak nastane takýto stav, a vieme, že ide o hypoglykémiu, prvá pomoc sa spočíva v tom, že pacientovi podáme nejaký sladený nápoj, džús, med alebo kocku cukru. Ak už stráca vedomie, nespolupracuje treba okamžite zavolať pomoc.
  2. HYPERGLYKÉMIA-opačným prípadom je hyperglykémia, ked hladina cukru v krvi je vyššia ako 11 mmol/l. Medzi príznakmi patrí: zrýchlený pulz, sucho v ústach, acetónový zápach z úst, nadmerné močenie, smäd, červené sfarbenie tváre, malátnosť

 

Chronické komplikácie: Či sa tieto komplikácie vyskytujú závisí od: dĺžky trvania choroby, správnej liečby, dodržiavaní režimových opatrení. 

  1. Diabetická retinopatia (postihnutie očí)
  2. Diabetická neuropatia (postihnutie nervov)
  3. Postihnutie veľkých ciev
  4. Syndróm diabetickej nohy

nedietuj eszter

DIABETES INSIPIDUS. Líši sa s niečím toto ochorenie od obyčajnej cukrovky?

Pojmy “diabetes mellitus” a “diabetes insipidus” sa môže zdať, že spolu súvisia, v tomto prípade nie je to tak. Toto je ochorenie, ktoré spôsobuje nerovnováhu tekutín v našom tele. Toto spôsobuje tvorbu veľkého množstva moču a neustály pocit smädu, aj pri dostatočnom príjme tekutín. Toto ochorenie sa vyskytuje veľmi zriedkavo. Diabetes insipidus sa vyskytuje, ked naše telo nevie správne hospodáriť s tekutinami a správne vyrovnať ich hladinu. Je to spôsobené nedostatočnou produkciou antidiuretického hormónu (ADH) bunkami zadnej časti hypofýzy. V dôsledku toho organizmus pacienta nedokáže koncentrovať moč, ktorá z neho odchádza vo veľkých objemoch a tým pádom stráca značné množstvo tekutín. Stavy, ktoré spôsobujú nedostatok ADH alebo blokujú jeho účinok, vedú k nadmernej tvorbe moču.    Medzi príznakmi tohto ochorenia patria:

  • produkcia veľkého množstva moču
  • extrémny smäd
  • častá spotreba vstávať na močenie počas noci

Moderná výživová poradňa v Bratislave

Využite možnosť osobnej konzultácie v našich moderných priestoroch bratislavskej pobočky Nediétuj, ktorá je zároveň aj individuálnym súkromným fittness centrom.

Otváracia doba: Pon – Pia: 7:00 – 19:00

Kde nás nájdete: Černyševského 12, Bratislava

parkovanie ZADARMO priamo pri pobočke

MHD zastávky
Farského 5 minút pešo –
3, 84, 95, 99

Muchovo nám. 4 minúty pešo – 95

OC Einsteinova (Aupark) 9 minút pešo – 50

Moderná výživová poradňa v Bratislave

Moderná výživová poradňa v Bratislave

Využite možnosť osobnej konzultácie v našich moderných priestoroch bratislavskej pobočky Nediétuj, ktorá je zároveň aj individuálnym súkromným fittness centrom.

Otváracia doba: Pon – Pia: 7:00 – 19:00

Kde nás nájdete: Černyševského 12, Bratislava

parkovanie ZADARMO priamo pri pobočke

MHD zastávky
Farského 5 minút pešo –
3, 84, 95, 99

Muchovo nám. 4 minúty pešo – 95

OC Einsteinova (Aupark) 9 minút pešo – 50

Zaujal vás tento článok?

Zaujalo vás to? Využite úvodnú konzultáciu a objednajte sa ešte dnes. Úvodná konzultácia prebieha osobne v Bratislave alebo online. 

Cena úvodnej konzultácie v našej modernej výživovej poradni stojí 20€. V prípade využitia akejkoľvek služby Vám bude táto cena odpočítaná z platby.

Zaujal vás tento článok?

Zaujalo vás to? Využite úvodnú konzultáciu a objednajte sa ešte dnes. Úvodná konzultácia prebieha osobne v Bratislave alebo online. 

Cena úvodnej konzultácie v našej modernej výživovej poradni stojí 20€. V prípade využitia akejkoľvek služby Vám bude táto cena odpočítaná z platby.

Moja certifikácia výživy a trénovania

Svoju odbornosť som dokázala aj na základe úspešného absolvovania certifikovaného kurzu Poradca pre výživu od spoločnosti Winstitut. Poznatky a štúdie ohľadom výživy však neustále napredujú, a preto je pre mňa dôležité neustále na sebe pracovať a zdokonaľovať sa. Vďaka desiatkam školení, kurzov a workshopov stále rozširujem svoje nadobudnuté vedomosti a zručnosti. Okrem výživy milujem aj pohyb a vzdelávam sa aj v tomto smere. Preto som sa rozhodla že absolvujem kurz Kondičného trénera I. stupňa v Efect Fit, aby som mohla aj takto pomáhať ľudom. 

Moja certifikácia výživy a trénovania

Svoju odbornosť som dokázala aj na základe úspešného absolvovania certifikovaného kurzu Poradca pre výživu od spoločnosti Winstitut. Poznatky a štúdie ohľadom výživy však neustále napredujú, a preto je pre mňa dôležité neustále na sebe pracovať a zdokonaľovať sa. Vďaka desiatkam školení, kurzov a workshopov stále rozširujem svoje nadobudnuté vedomosti a zručnosti. Okrem výživy milujem aj pohyb a vzdelávam sa aj v tomto smere. Preto som sa rozhodla že absolvujem kurz Kondičného trénera I. stupňa v Efect Fit, aby som mohla aj takto pomáhať ľudom.

Welko poradca pre výživu
Kondičný tréner 1. kvalifikačného stupňa EfectFit
špecialista na detskú výživu
Certifikát na zostavovanie jedálničkov
Manažment obézneho klienta
Praktické zručnosti potrebné pre manažment obézneho klienta
špecialista na detskú výživu
Certifikát na zostavovanie jedálničkov
Manažment obézneho klienta
Praktické zručnosti potrebné pre manažment obézneho klienta
specialista zdravé výživy a redukce váhy
nutričná toxikológia a hygiena potravin
specialista zdravé výživy a redukce váhy
nutričná toxikológia a hygiena potravin

Chceš aj ty napísať takúto premenu?

Som žena po dvoch pôrodoch a po každom pôrode mi zostali nejaké kilogramy navyše. Nepáčilo sa mi to a necítila som sa dobre vo svojom tele. Navyše mi bola diagnostikovaná aj histamínová intolerancia, čiže o to viac som musela svoje stravovanie zmeniť. Tak som sa rozhodla, že oslovím Janku, nech mi pomôže upraviť stravu tak, aby som svoju intoleranciu dostala pod kontrolu a navyše upravila aj svoju váhu. Naučila ma ako si vyskladať tanier pri mojom obmedzení, a hlavne ako rýchlo si vie človek navariť zdravé jedlo, ktoré je navyše veľmi chutné a chutí aj deťom. Vďaka Janke sme sa celá rodina naladili na zdravé stravovanie a nevieme si bez toho už predstaviť náš život a touto cestou jej za to veľmi pekne ďakujem.

Čo pre Vás ponúkam

Výživová poradkyňa Janka
Starostlivosť o vaše stravovanie

Neviete si rady so svojim stravovaním a uprednostnili by ste osobitý prístup? V rámci starostlivosti Vám ponúkam úvodnú konzultáciu, vypracovanie jedálnička na mieru a pravidelné osobné alebo online konzultácie. Spoločne budeme sledovať a vyhodnocovať priebeh Vašej premeny.

certifikovaný tréner bratislava
Komplexná starostlivosť o vaše cvičenie a stravu

Chápem, že nie každému vyhovuje cvičenie vo fitness centre. Možno máte pocit, že sa na vás každý pri cvičení pozerá, alebo Vaša finančná situácia nie je úplne ideálna a nemôžete si dovoliť platiť pernamentku aj trénera zároveň. Je čas vyskúšať domáce cvičenie pod dohľadom certifikovanej trénerky.

jedálniček na pribratie
Jedálniček na mieru

Chcete mať nielen vyváženú a plnohodnotnú stravu ale aj funkčné telo? Tak presne pre vás je tento balíček, súčasťou ktorého je výživový plán na mieru, individuálne online tréningy z pohodlia vášho domova, pravidelná osobná alebo online konzultácia. Takto bude vaše stravovanie a pohyb pod dohľadom odborníčky.

cvičenie doma s trénerkou
Tréningový plán a live cvičenie na doma pre ženy

Chápem, že nie každému vyhovuje cvičenie vo fitness centre. Možno máte pocit, že sa na vás každý pri cvičení pozerá, alebo Vaša finančná situácia nie je úplne ideálna a nemôžete si dovoliť platiť pernamentku aj trénera zároveň. Je čas vyskúšať domáce cvičenie pod dohľadom certifikovanej trénerky.

Úspešné príbehy

Kvalitná práca a ešte kvalitnejšie výsledky hovoria za všetko. Nechajte sa inšpirovať a napíšte aj Vy nový príbeh svojho života.

Som osoba, ktorá nerada trávi čas v kuchyni prípravou jedál a pravidelne jem “menučka“. Preto to bola pre mňa veľká výzva, ktorú však Janka zvládla. Jej jedálniček funguje a už po prvom mesiaci išla váha dole.

Marek Š.

Mala som za sebou viacero „zázračných diét“, no vždy sa mi tie rýchlo spálené kilogrami vrátili. Až s Jankou som sa naučila pravidelne a správne jesť. Moje chute na sladké zmizli a ja si konečne môžem obliecť šaty, ktoré som roky na sebe nemala.

Jana T.

K športu som mala vždy blízko. Avšak keď mi začala moja váha prekážať, oslovila som Janku s prosbou o pomoc. Som veľmi rada, že mi pomohla. Kilá išli dolu a čo je hlavné, viem kedy a hlavne koľko jesť, aby to bolo správne.

Simona P.

Som neskutočne rád, že som začal spolupracovať s Nediétuj. Bol som zo začiatku tvrdohlavý, no časom som si uvedomil, aká je strava veľmi dôležitá. Vďaka Janke sa mi podarilo upraviť si stravovacie návyky.

Libor T.